«У вінок великому Каменяреві»

27 серпня - 164-і роковини від дня народження Івана Яковича Франка, Дитяча районна бібліотека пропонує читачам виставку–пам’ять «У вінок великому Каменяреві», де представлені книги з фонду бібліотеки – вибрані твори, поезії, казки, оповідання, біографічні дані, що відкривають стежину до пізнання Франкових творів, його життєвого шляху. Допоможуть зрозуміти час, в якому жив великий Каменяр, навчав любити Україну, рідний край. Книги про незвичайну людину, яка стала генієм, і про генія, що залишився людиною. Про малого Мирона, який виріс і став українським Мойсеєм, пророком і проводирем. Про ковальського сина з підгірського села, який до кінця життя не згасив у своєму серці іскор живого вогню з-під батькового молота.
  Іван Франко – особистість із хистом надзвичайної сили, виняткової працелюбності і широким колом зацікавлень. Він першим серед українських письменників спромігся заробити на хліб власним пером, очолив першу українську політичну партію, першим поєднав вишиванку та європейський костюм. І, що найважливіше, усвідомив себе українцем – ще тоді, коли України не було. Він її вимріяв, вистраждав і вона постала. Через рік після його смерті. Щоб невдовзі завмерти – і знову воскреснути.
Історія його життя має початок, та не має кінця. Розпочавшись у бойківському селі Нагуєвичах 27 серпня 1856-го, вона мала б завершитися у Львові 28 травня 1916 року, але не завершується, а живе у його творчій спадщині…

Немає коментарів:

Дописати коментар