Міжнародний День рідної мови

Гуртуймося в ріднім слові – так коротко можна охарактеризувати проведені заходи до Міжнародного Дня рідної мови.
Мовознавчі роздуми «Що робить якесь число людей одним народом? Передусім мова» – роздуми над висловом Великого Митрополита Андрея Шептицького пройшли в школі с. Довге за участю Станківської групи юнацтва, викладачів шкіл.  Зав. бібліотекою Наталія Крива підготувала вислови про мову літераторів Ліни Костенко, Івана Огієнко, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Олеся Гончара, Олександра Олеся, Оксани Забужко…
         Присутні на мовознавчих сходинах характеризували і зачитували уривки із творів, звідки взяті були вислови. Пані Наталя у висновку про роздуми читачів над висловом українців про мову сказала: «Рідна мова дається народові Богом, чужа людьми, її принесли нам на вістрі ворожих списів».
В бібліотеці с. Завадів відбувся літературний серпантин «Прилинемо душею до рідної мови». Зав. бібліотекою Анна Хвалик наголосила, що мова, як люди – у кожної своя доля. Мова дається од віку до віку. Рідну мову мусимо оберігати, пам’ятаючи, що вона – безсмертя українського духу. Якими побачить українців світ, залежить від нас самих…
      Учасники заходу читці – учні 5-6 класів, вокальний ансамбль під керівництвом О. Сиротюк виконали пісні «Молитва за Україну», «Звучи , рідна мова», звучали записи пісень «Рідна мова», «Мови чарівний голос» і «Мелодія», а також читачі декламували вірші. Після завершення заходу всі присутні мали можливість оглянути книжково-ілюстративну виставку «О мово рідна, скарбе мій».
         Такі заходи пройшли і в бібліотеках-філіях району сіл: Миртюки, Слобідка, Сихів, Розгірче, Бережниця, Братківці, Станків, Фалиш, Райлів, Комарів під назвою «Барвінкове розмаїття – мови рідної суцвіття».



Бібліотекарі ЦРБ не забули і про своїх друзів, членів УТОС і провели у них літературну годину «О слово рідне – України слава».

Немає коментарів:

Дописати коментар