ДЕНЬ СОБОРНОСТІ В ЦЕНТРАЛЬНІЙ РАЙОННІЙ БІБЛІОТЕЦІ



            Знаменною віхою української історії став прийнятий 22 січня 1919 року АКТ ЗЛУКИ, яким возз’єдналися землі Західної і Східної України. Обєднання «Великої» та «Західної» України стало визначною подією суспільно-політичного життя.
У центральній районній бібліотеці завжди відзначають знаменні історичні дати нашої держави, важливі суспільно-політичні події.
Історичні читання відкрила директор Стрийської РЦБС Галина Цуцуп, яка наголосила, що Соборність – це не тільки обєднання українських земель, це передусім єдність української нації і щасливе майбутнє України, що можливе лише за умови духовної політичної єдності.  Цю тему продовжила провідний бібліотекар Євгенія Рисин, гортаючи сторінки книжок, знайомила присутніх з новітніми дослідженнями українського державотворення,з визначними особистостями періоду української революції 1917-1921рр..У виступах учасників історичних читань домінувала теза:  Україна – єдина неподільна держава і ці думки мають поселитись не тільки в розумі, а й в серці кожного українця.  Зберегти  Незалежність, Соборність Рідної країни випало нашому поколінню.
Традиційні радіочитання цього разу були приурочені Дню Соборності. Розірваний через історичні обставини в підневільні чужоземні режими український народ завжди прагнув до об’єднання у своїй вільній, самостійній державі. Навічно закріпилися в пам’яті поколінь слова Універсалу «Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України».

Акт ЗЛУКИ став могутнім виявом незнищенного генетичного потенціалу українців у прагненні самостійно творити власну долю. Щорічно з січня 1999 року у Незалежній Україні стали відзначати День Соборності. Лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти великої мети – побудови економічно й духовно багатої демократичної України.






Немає коментарів:

Дописати коментар