Все, що мав у житті, він віддав для національної ідеї


10 березня Стрийщина приймала Володимира Сергійчука, професора Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка, академіка Академії наук вищої школи України, автора численних монографічних видань від часу заснування Київської Русі і практично до подій сьогодення. В своїх працях він розкриває питання етнічних меж і державного кордону України, роль ОУН-УПА в роки війни, правду про Голодомор, питання українізації, нескореної греко-католицької церкви і опрацював дуже важливу тему: «Українські державники», досліджував «про тих, хто словом і ділом був за Україну – самостійну і соборну. Хто розумом, серцем і волею кличе мільйони українців за собою».
В Міській центральній бібліотеці Володимир Сергійчук презентував видання «Українські державники: Митрополит Андрей Шептицький», в якому він подає читачеві архівні матеріали про державницький здвиг Митрополита, його подвижництво, що вселяло впевненість українства в боротьбі за волю.

         Книга вийшла в друк за підтримки Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» в Києві, представники якого були і взяли участь у презентації цього видання. Автор книги був небагатослівний, але кожне слово – в десятку. «Я тут тільки тому, що Стрийщина дала одного з послідовників Митрополита Шептицького – Блаженнішого Святослава Шевчука – Патріарха Української греко-католицької церкви, і ще багато нескорених Героїв, і особисто на запрошення Патріарха Святослава».
         Читач, взявши в руки працю Володимира Сергійчука, поглине в архівний скарб історії греко-католицької церкви, а через неї – всієї історії України.
         Благословили цю зустріч отець Степан та отець Мирон церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Зав’язалось невимушене, жваве спілкування, в якому взяли участь всі присутні.
Володимир Сергійчук подарував презентоване видання і з дарчим підписом для всіх районних бібліотек Львівської області.

Отож, шановні читачі, пропонуємо і Вам поринути ще і ще раз разом із Володимиром Сергійчуком у страдницький шлях великого державника, українського національного авторитета, слово і чин якого залишається заповітом для всіх українців і сьогодні. Бо й справді, – «постаті днів минають разом з днями, постаті літ входять у Велику історію рідної землі, постаті віків переходять в історію сердець. А хто ввійде в серця людей, житиме вічно». Він і сьогодні кличе нас: «Ідіть за Мною і будьте Великими Синами Землі Української».

Немає коментарів:

Дописати коментар