«Василь Нагірний – творець новітнього національного сакрального архітектурного стилю та громадський діяч європейського рівня кінця ХІХ – початку ХХ ст.»


Рік Василя Нагірного проголошений районною Радою набирає просвітницьких обертів. Відбулась духовна мандрівка до Церкви Покрови Пресвятої Богородиці, що в с. Раковець, архітектором цієї церкви є наш краянин Василь Нагірний. І ось, сьогодні 17 серпня в Центральній районній бібліотеці проведено презентацію довгоочікуваного буклету «Василь Нагірний – творець новітнього національного сакрального архітектурного стилю та громадський діяч європейського рівня кінця ХІХ – початку ХХ ст.». Для того, щоб ця презентація була доступна і цікава були запрошені отці церковних храмів сіл: Олексичі, Дашава, Верхня Стинава, Гірне, Ходовичі, Розгірче, Вівня, Конюхів, Сихів, які спроектував Василь Нагірний, викладач Гірненської школи села в якому він народився Галина Шепітяк, дослідники-краєзнавці Таїсія Гайдукевич та Романа Савчин, про громадську організаторську роботи підготувала матеріали начальник відділу культури Стрийської РДА Людмила Курилишин. 
Читальна зала переповнена шанувальниками архітектурної і громадської спадщини Василя Нагірного. Сюди ж завітали і стрияни, які хотіли ближче пізнати творчість цього відомого галичанина, а також завітали на духовну конференцію слухачі Університету Третього віку, працівники культури. Молитвою і благословінням отців розпочали презентацію. Зі вступним словом про Василя Нагірного, про духовну, архітектурну і громадську спадщину на Стрийщині, про обов’язок сучасного покоління, передати по крупинках все, що ми маємо звернулася до присутніх заступник голови Стрийської РДА Оксана Мелень. Організаторами цієї важливої справи, яка на початку планувалася як презентація, поступово перетворилась у велику духовну конференцію, стали в.о. начальника відділу культури Ольга Боднар та директор Стрийської РЦБС Галина Цуцуп. 
 Прикрасила духовну конференцію Ольга Калин, яка виконала пісні Квітки Цісик, правнучки Василя Нагірного. На завершення цього духовного дійства, з благословення отців, випили по філіжанці кави та оглянули тематичну виставку, де зібрані архівні матеріали про працю Василя Нагірного, про яку ще митрополит Андрей Шептицький висловився так: «не потоком галасливих фраз декларують свою любов до України і народу, а тихою муравлиною, щоденною працею доводять її». У нас немає іншого вибору, ми зобов’язані здійснити мрію Василя Нагірного перетворити Україну в маленьку Швейцарію.

Немає коментарів:

Дописати коментар